Çakra Taşları ve Faydaları
Terapötik enerjilere ve yoğun güce sahip olan doğal taşlar, ruhsal ve fiziksel bedenin enerji merkezleri olan çakraların dengelenmesi ve enerji kanallarındaki tıkanıkların giderilmesi için oldukça başarılı yardımcılardır. Yeraltında oluşmak için milyonlarca yıl beklemiş olan ve böylece doğanın pek çok şifalı enerjisini kendisinde toplayıp çevresine ya da taşıyıcısına sunan çakra taşları her geçen gün daha fazla kişinin şifalanmasına destek olmaktadır.
Çakra Taşları Nelerdir?
Bir terapi veya tedavi yöntemi olarak asırlardır kullanılan ve enerji dengelerini bulmaya ya da korumaya yardımcı olduğu gözlenen çakra taşları kristallerin sahip olduğu potansiyellerin keşfedilmesiyle birlikte yoğun titreşimlerle enerjisini arttırmak isteyen herkesin dikkatini çekmiştir. Enerjinin ruhsal bedendeki dönüşümü için açık ve aktif olması gereken çakralar, doğal taşların titreşimiyle birlikte dengeli bir aktiflik seviyesine gelebilmekte, bu noktada hangi taşın hangi çakrayı etkilediğini bilmek son derece önemli olmaktadır.
Tıpkı renkleri ve formları gibi işlevleri ve enerjileri de birbirinden son derece farklı olan çakra taşları neler sorusunu sizler için açıklıyoruz:
- • Kök çakra (Muladhara) doğal taşları: Oniks, Hematit, Dumanlı Kuvars, Turmalin, Karnelyan, Kırmızı Jasper
- • Sakral çakra (Swadhisthana) doğal taşları: Sitrin, Karnelyan, Güneş taşı, Kaplan Gözü
- • Solar plexus çakrası (Manipura) doğal taşları: Sitrin, Ay taşı, Pirit
- • Kalp çakrası (Anahata) doğal taşları: Yeşil akik, pembe kuvars, amazonit, rodokrozit, aventurin
- • Boğaz Çakrası (Vishuddha) doğal taşları: Akuamarin, turkuaz taşı, amazonit
- • Alın Çakrası / Üçüncü Göz (Ajna) doğal taşları: Lapis Lazuli, ametist, sodalit
- • Taç Çakra (Sahasrara) doğal taşları: Ametist, Necef, kristal kuvars
Çakraların renkleri ile çakra taşlarının arasında direkt ilişki bulunmakta, pek çok doğal taşın dengelediği çakranın enerjisiyle aynı renkte olması son derece dikkat çekicidir. Bu durum için bazı istisnalardan bahsetmek mümkün olmakta, bu durumun nedeni doğal taşların orijinal olsa da farklı renklerde görülebilme olasılığından ileri gelmektedir.
Çakra Taşları Faydaları Nedir?
Pek çok doğal taşın faydalarıyla öne çıktığından bahsetmek mümkün olsa da 7 çakra taşı hangisi bilmek ve her bir çakranın dengelenmesi için ayrı ayrı seçimler yapmak gerekebilmektedir. Taşların seçimi konusunda kafa karışıklığı yaşanması halinde sezgilerinizi dinlemeniz önerilmekte, sizler için kategorize ettiğimiz çakrasına göre doğal taş seçenekleri arasından size en çekici ve yüksek enerjili gelene yönelmeniz gerekmektedir.
Kök Çakra (Muladhara) Doğal Taşlarının Faydaları
Kırmızı Jasper: Sarı, turuncu, kahverengi ve nadiren de mavi renkte bulunabilen Jasper taşının en çok görüldüğü renk kırmızı olmakta, bu taşın en çok yardımcı olduğu duygular özgüven, cesaret, kararlılık ve köklenme olmaktadır. Olağanüstü bir topraklanma etkisi göstererek rahatlık, güven, güç ve denge sağlayan bu taşın bir diğer adı da istikrar taşı olmaktadır.
Oniks: Fiziksel dayanıklılığı arttırırken depresyonu iyileştiren oniks, cinsel istekliliği dengelemekte, nazardan, kilo almadan korumakta, strese karşı son derece faydalı olmaktadır.
Hematit: 7 çakra taşı isimleri ile dikkat çekerken hematit de bunlardan biri olmakta, iç organlara iyi geldiği bilinen bu taş neşeyi ve enerjiyi bloke eden engellerle savaşmakta, kişinin şifalanmasını desteklemektedir.
Dumanlı Kuvars: 7 çakra taşı ne işe yarar sorusuna verilmesi gereken yanıtlardan biri de dumanlı kuvarsla ilgili olmakta, bu doğal taş ise sakinlik ve denge verirken kıskançlık, hırs gibi duygulardan arındırmaktadır.
Turmalin: Hayata karşı bakış açısını genişleterek depresif düşünceleri uzaklaştıran turmalin, iç dinginliği ve karar verme gücünü destekleyerek bağımlılıklardan arındırmaktadır.
Karnelyan: Tipik olarak turuncu, kırmızı, sarı, kahverengi renklerinde görülen karnelyan, cesaret, motivasyon, güç, kendine güven, geçmiş travmaların üstesinden gelme kabiliyeti, canlılık ve bol enerji vermektedir.
Sakral Çakra (Swadhisthana) Doğal Taşlarının Faydaları
Sitrin: Zihni canlandıran sitrin, başarının ve motivasyonun temsilcisi olarak bilinir.
Karnelyan: 6. çakra taşları arasında da bulunan karnelyan, bedende oksijenin serbestçe gezmesini sağlayarak genel beden iyileşmesi vaat etmekte, gizli potansiyeli açığa çıkarmakta, kendini güvende hissettirmekte, öfkenin ve çekimserliğin baskılanmasını sağlamaktadır.
Güneş Taşı: Duyguları dengeleyerek ve düşünceleri olumlayarak gerçek sanatsal yeteneklerin ve üretme gücünün ortaya çıkmasını sağlayan Güneş taşı, iyimser bir bakış açısı ve hızlanmış bir metabolizma sağlamaktadır.
Kaplan Gözü: Altın, kahverengi ve kırmızı-kahverengi renklerinde görülen bu sakral çakra doğal taşı korku ve kaygının üstesinden gelirken şans ve bereketin artmasını sağlamaktadır.
Solar Plexus Çakrası (Manipura) Doğal Taşlarının Faydaları
Sitrin: Kötü alışkanlıkları bırakmayı desteklerken üzüntü gibi negatiflikleri de iyileştiren sitrin, beyin fonksiyonlarının daha aktif kalmasını sağlamaktadır.
Ay Taşı: Duygusal gelgitleri dengeleyen, rahatlatıcı etkileri ön plana çıkan bu tılsım, özellikle kadın sağlığı ve doğurganlığa iyi gelmektedir.
Pirit: Çektiği enerjiyle fiziksel beden için koruyucu görev üstlenen pirit, hırs, bağlılık ve azmi harekete geçirmekte, kadınlar için özsaygının, erkekler içinse güvenin pekişmesini sağlamaktadır.
Kalp çakrası (Anahata) Doğal Taşlarının Faydaları
Yeşil Akik: 4. çakra taşları arasında sayılan yeşil akik, daha net ve esnek kararlar almayı, anlaşmazlıkları çözmeyi ve sevgi bağlarının kuvvetlenmesini sağlamaktadır.
Pembe Kuvars: Kalbi iyileştirerek romantik ilişkilerin önünü açan bu taş, sadakat ve bağlanmaya teşvik etmektedir.
Amazonit: Hakikatlerin daha rahat şekilde ifade edilmesine yardımcı olan amazonit, harika rüyalar gördürmektedir.
Rodokrozit: Çakra taşları kolye olarak kullanırken rodokrozit de bunlardan biri olmakta, taşın eril ve dişil enerjiyi dengelediği, aurayı temizleyerek özsaygı ve özsevgiyi arttırdığı hissedilmektedir.
Aventurin: Hassaslaşmadan yumuşak kalpli olmayı desteklemekte, şans ve bereketi harekete geçirmekte, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkları iyileştirmektedir.
Boğaz Çakrası (Vishuddha) Doğal Taşlarının Faydaları
Akuamarin: Utangaçlığa, unutkanlığa, keyifsizliğe ve düşüncesiz davranışlara iyi gelen bu taş, sindirim ve solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Turkuaz Taşı: Çakra taşları bileklik olarak sıkça kullanılmakta, turkuaz da bunlardan biri olmaktadır. Denge ve ağrı sorunlarına iyi gelen turkuazın empatiyi geliştirdiği ve nazara bire bir olduğu bilinir.
Amazonit: Barışçıl duyguları pekiştirdiği ve ikili ilişkilerde bağı kuvvetlendirdiği için uyum taşı olarak da bilinir.
Alın Çakrası (Ajna) Doğal Taşlarının Faydaları
Lapis Lazuli: Çakra doğal taşları arasında görünümüyle dikkat çekenlerden biri olan bu taş, taşıyıcısına ilham, motivasyon, kariyer ve başarı kazandırmaktadır. Kaygıları azaltıp düşünceleri netleştirerek iletişim kalitesini arttırmaktadır.
Ametist: Yalnızca kaygının, öfke nöbetlerinin, konsantrasyon eksikliğinin değil, aynı zamanda göz hastalıklarının da iyileşmesine yardımcı olmakta, kişinin sorun çözme yeteneğini geliştirmektedir.
Sodalit: Akılcı düşünmeyi, mantığı ve duygular kadar sezgilere de kulak vermeyi destekleyen bu taş, doğal titreşimleriyle lenf bezlerini temizlemektedir.
Taç Çakra (Sahasrara) Doğal Taşlarının Faydaları
Ametist: Ruhsal yoğunluğu arttırarak görünenin ötesiyle olan bağları güçlendiren bu taş genellikle lila tonlarında görülmekte, bağımlılıklardan arınarak zihinsel uyanışına hazırlamaktadır.
Necef: Fiziksel ve ruhsal iyilik halinin dengelenmesine yardımcı olan bu taşın sevgi ve şefkat duygularını beslediği bilinmektedir.
Kristal Kuvars: Elektronik cihazların radyasyonundan koruyan bu kristal, negatif enerjileri pozitife çevirmekte, beyin fonksiyonlarını uyararak odaklanmayı desteklemektedir.
Çakra Taşları Nasıl Temizlenir?
Satın almanızla birlikte ilk olarak 24 saat boyunca toprakta bekletmeniz gereken 7 çakra taşları size ait ve size özel olacağı için başka kimse tarafından temas edilmemiş olmalıdır. İster aksesuar olarak kullandıktan ister meditasyon seanslarınızda elinizde taşıdıktan sonra 1 hafta geçmesiyle birlikte yeniden toprağa gömerek enerjisini temizlemeniz gereken bu taşlar, yine yaktığınız tütsülerin veya mumların dumanından geçirerek de arınabilmektedir. Meditasyon sonrasında yeniden toprakta bekleterek arındırmanız gereken bu taşlar 1 dakika boyunca suyla yıkanarak da temizlenebilmekte, çevreden etkilenmemesi veya başka kişilerin temasından korunması için bir kese içerisinde saklanması önerilmektedir.